Bármilyen más, a kezelésre vonatkozó egyéb információt az: +40 758 101 099 kontaktlencse@myopia.hu

Kezelési módszerek

Az ortokeratológia az asztigmatizmussal vagy anélkül kialakult rövidlátás (myopia) éjjeli korrekciós eljárása, amelynek hatására nappalra éleslátás alakul ki, így a szemüveg vagy kontaktlencse használata teljesen fölöslegessé válik. Mindezt a speciális Z-Night lencse használata idézi elő, melyet este, lefekvés előtt kell felhelyezni a szemre, reggel pedig, rögtön ébredés után, levenni.

Ezenkívül, az ortokeratológia következményeként, jelentősen lelassul, illetve teljesen megáll a rövidlátás előrehaladása, különösen a gyerekek és tinédzserek körében.

Ezért, az Éjszakai kontaktlecsék korrekciós céllal történő viselése az egyetlen biztos, a szemorvosok által is elfogadott eljárás, melynek során a gyerekek rövidlátásának előrehaladása megállítható.

A modern ortokeratológia gáz-permeabilitású (oxigén-áteresztő) kontaktlencsét használ a kezdődő és középfokú rövidlátás tulajdonképpeni csökkentésére, a miópia-progresszió lelassítására, különösen a gyerekek és a tinédzserek esetében.

Az éjjel viselhető Menicon Z-Night kontaktlencse visszafordítja a szaruhártya (cornea) elváltozását, így nappal a látás tökéletes lesz.

Az ortokeratológia alapelve:

Az ortokeratológia „fordított geometriájú”, Z-Night kontaktlencsét használ, ami finoman ellapítja a szaruhártyát, csökkentve ezáltal a szem fókuszáló képességét, így a rövidlátás is csökken. Mivel a szaruhártya ellaposodása pontosan nyomonkövethető, lehetővé válik a szem helyes fokuszáló képességének visszaállítása, a refrakciós hibák pedig eltűnnek. Miután reggel a kontaktlencsét levesszük, a szaruhártya a nap nagyrészének idejére vagy akár egész nap megtartja görbületének lapított alakját. Az éjszakai kontaktlencsét minden éjjel használni kell, mert csak így tartható meg a szaruhártya lapított alakja, ellenkező esetben a rövidlátás a kezelés előtti szintre fog visszatérni.

A Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencse felhelyezése és néhány órányi viselése éjszaka a könnyfilm segítségével alakítja a szaruhátyát.

Előnyei:

 • A lézreres refraktív szemsebészettel ellentétben, a szaruhártya Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencsével történő módosítása teljes egészében visszafordítható folyamat;
 • A szemüveg vagy kontaktlencse viselése nélüli tökéletesen tiszta látás szabadságának élvezete az egész nap folyamán;
 • A gyerekek és tinédzserek esetében jelentősen lelassítja, illetve teljesen megállítja a rövidlátás előrehaladását;
 • Segítségével elkerülhető az allergia, a száraz szem szindróma vagy az idegen-test érzés a szemben, különösen akkor, amikor számítógépen dolgozunk;
 • A kontaktlencsét alkotó forradalmian új anyag – a Z-Night – használatával, az éjszaka folyamán a szem oxigénellátottsága nő;
 • Az Orto-K az egyetlen asztigmatizmust javító kontaktlencse a világon;
 • A jobb szemre való lencse rózsaszínű, a bal pedig kék, így könnyen megkülönböztethetők és egyszerűbb a felhelyezésük is;A viselés abbahagyásakor, az éjszakai kontaktlencse hatása minden esetben visszafordítható.

Mi történt eddig?

Ezt az eljárást a '60-as években kezdték el alkalmazni, amikor az orvosok észrevették, hogy a kontaktlencsék használata javítja a látást. A rövidlátás megelőzésére, Kínában szokás volt éjjelente homokkal töltött zsákocskákat tenni a szemre, ez azonban zöldhályog (glaukóma) kialakulásához vezethetett. Kezdetben, a már korszerűtlenné vált polimetil metakrilát (PMMA) anyagokat használták.

Mi történik napjainkban?

Ma, az új generációs polimérek és a számítógépes vezérlésű esztergák megjelenésének, valamint a különböző eljárások technológiai fejlődésének köszönhetően, már néhány nap alatt csökkenthető a rövidlátás. Az ortokeratológia magas technológiájú változata a következő megnevezéseken ismert:

 • Gyorsított ortokeratológia
 • Látásjavító kezelés
 • A szaruhártya refraktív kezelése
 • A szaruhártya elváltozásait javító kontaktlencse
 • Látásjavítás szelíd gyógymódok segítségével.

Gyerekek és felnőttek

Az ortokeratológia mind a gyerekek, mind a felnőttek kezelésére alkalmas, hiszen a szaruhártya ellapításának elve igen hatékony, ugyanakkor főleg a gyerekek esetében alkalmazható sikerrel. A a rövidlátó, fejlődő korban lévő gyerekeknél, akiknél a rövidlátás évről évre erősödik, a fénytörési hiba kiküszöbölése által a szem tengelyirányú hosszának a növekedése is megállítható, illetve csökkenthető. Ebben az esetben az orvos negatív szemkorrekciót javasol, a gyerek pedig serdülő koráig szemüveget kell viseljen.

A szaruhártya

A szaruhártya a fényt teljes egészében a szem hátsó részén elhelyezkedő retinára vetíti, ez a szem fénytörésének körülbelül kétharmada.

Rövidlátás esetén, az éjszakai kontaktlencse segítségével a szaruhártya éjjeli ellapítása történik, ezáltal az éleslátás egy időtartamra (kb. 1 napra vagy 10-12 órára) visszaállítható.

Az éleslátás megtartása átmeneti jellegű, a Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencsét tehát, minden éjszaka használni kell, mert csak így érhető el a rövidlátást csökkentő gyógyhatás. A szaruhártya ellapítása, tulajdonképpn, a központi szaruhártya külső rétegének a lapítása. A lapítási érték kb. 6 mikron egy-egy dioptriára számolva. A mikron egy ezredmiliméter, egy emberi hajszál kb. 125 mikron.

Topográfia vagy lokalizációs diagnosztika

A szaruhártya kezelés előtti alakjának pontos meghatározására, az ortokeratológia precíz műszereket használ.

A lokalizációs diagnosztika révén elkészül a szem sok ezer pontból összetevődő „térképe”. A topográfia segítségével az orvos megtervezi mindenik szem külön, személyreszabott lencséjét. Ezeket az úgynevezett topográfiai térképeket arra használják, hogy pontosan meghatározzák a szaruhártya változásait, vagyis azt, hogy a kívánt módon változik-e a szaruhátya alakja. A kezelés után, a térképen, az ellapított szaruhártya-rész körül egy központi vörös gyűrű lesz látható. A legjobb eredmény érdekében, ezt a lapos felületet a pupillára fókuszálják.

Előnyei

Az ortokeratológia nem csak a szemüvegviselést felváltó opció, hanem különböző károsodással járó folyamatoktól is véd, pld. izzadás, por, szél, időjárás, hőmérséklet. Ugyanakkor, megkímél a szemüvegkeret vagy kontaktlencseszélek okozta vakfoltoktól is. Fantasztikusan jó dolog divatos napszemüveget hordani, jól látni éjszaka vagy reggel, úszás vagy síelés alkalmával, porban, a kerti munka végzése közben, illetve vészhelyzetekben. Az ortokeratológia teljesen új távlatokat nyit meg. Különösen jó segítség azoknak, akiket foglalkozásuknál fogva zavar a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése: pilóták, rendőrök, tűzoltók, sportolók stb. Mielőtt igénybe veszi az ortokeratológiát, bizonyosódjon meg róla, hogy a munkahelyén érvényben lévő munkahelyi szabályzat nem tiltja azt.

A lokalizációs diagnosztika segítségével, az ortokeratológia terén jártas szakorvos meg fogja mérni az Ön szaruhártyájának görbületét. Ez a teljesen fájdalmatlan eljárás olyan, mint amikor valakit lefényképeznek, ugyanakkor mindössze öt percig tart. Az orvosok egy különleges software segítségével kivetítik a lencsét.

A Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencsék „fordított geometriájú” tervezésűek. A lencsék központi része sokkal közelebb helyezkedik el a szemfelülethez mint az átlagos kontaklencsék esetében és enyhe nyomást gyakorol a szaruhártya hámszövetére anélkül, hogy a szaruhártyát érintené, csupán a szemet védő könnyfilm segítségével.

Ha orvosa éjjeli viselésre alkalmas ortokeratológiai kontaktlencsét javasol, készüljön fel az azonnali eredményre. Már az első éjjeli viselés után, látása jelentősen javul. Az első pár nap, illetve pár hét alatt, a látás estefele elhomályosul. A látásjavulás fokozatosan, napról napra figyelhető meg. Általában, a gépesített gyártási folyamat azt eredményezi, hogy az első kontaktlencse a rövidlátást teljesen kijavítja, ennek ellenére léteznek különleges esetek is, amikor a lencsét ki kell cserélni.

Miért nem hallott eddig az Orto-K-ról?

Az ortokeratológia gyakorlata rendkívüli technikai tudást és megfelelő szakfelszerelést feltételez, ezenkívül a szemészeti szakrendelésen is lényegesen több időt kell eltöltenie a betegnek, vagyis több türelemre van szüksége. Maguk a szemészek sem gondolják mindig úgy, hogy a rövidlátás javítása megéri a ráfordított időt és energiát. Ha a szakorvos nem rendelkezik kellő felkészültséggel az ortokeratológia terén, akkor a végzett vizsgálat során nem fogja páciensének ezt az opciót ajánlani. Sokkal egyszerűbb utat választ, a megszokott nappali kontaktlencsét, szemüveg viselését, illetve refraktív sebészet igénybevételét fogja ajánlani látásjavításra; és mindezt anélkül, hogy a mellékhatásokat is megemlítené, különösen a lézeres műtétek esetében, lásd: http://www.lentila-de-noapte.ro/orthokeratologie/metoda-5. Mindaddig, míg az éjjeli kontaktlencséket használjuk, hatásuk állandónak bizonyul, viszont ha az éjjeli viselés abbamarad, akkor a szem 2-3 nap alatt visszaáll eredeti, kezelés előtti helyzetébe, de anélkül, hogy bármilyen fizikai vagy kémiai természetű változást eredményezne a szem anatómiai, illetve élettani funkciói szempontjából.

Kinek ajánlott?

 • Bármilyen korú, rövidlátó vagy mérsékelt asztigmatizmusban szenvedő betegnek.
 • Bármilyen korú, nagyfokú rövidlátással rendelkező páciensnek, aki a rövidlátás mértékét csökkenteni szeretné és napközben alacsonyabb dioptriájú szemüveget hordana.
 • Bármilyen korú, a jobb és bal szem között nagyfokú dioptria-különbséggel rendelkező páciensnek (pld. bal szem: - 4, jobb szem: - 0,75).

Kinek nem ajánlott?

 • Heveny (akut), illetve szubakut gyulladással vagy a szem elülső szegmensét érintő gyulladással rendelkező betegnek.
 • Bármilyen szembetegséggel vagy szaruhártya-, kötőszövet-, illetve szemhéj-rendellenességgel, azok elváltozásaival rendelkező páciensnek.
 • Súlyos könnyelégtelenségben, ill. „szemszárazságban” szenvedő páciensnek.
 • Szaruhártya-érzéscsökkenés (Hypoesthesia) esetén.
 • Bármilyen, a szemet érintő szisztémás betegségben szenvedő páciensnek, ami kontaktlencse használatával fokozódik.Olyan szemfelületi vagy más szemrészek allergiás panaszai esetén, amiket a kontaktlencse viselése vagy a lencse felhelyezéséhez használt folyadék vált ki, illetve súlyosbít.
 • Bármilyen heveny bakteriális vagy virális eredetű szaruhártyagyulladás esetén.

Biztonság

Tartsa szem előtt a következő összehasonlítási alapot: A nappali kontaktlencsét mindennap 12-16 órán át használja. Az emelt kihordási idejű kontaktlencséket állandóan viselheti 1-30 napos időközökben. Az ortokeratológiai éjszakai kontaktlencsét éjjelente 6-8 órán át kell viselni. Ez azt jelenti, hogy sokkal biztonságosabb, emiatt gyerekek számára is ajánják a szemészek.

A forradalmian új Z-Night éjszakai kontaktlencse anyaga elképesztő oxigén áteresztő képességgel rendelkezik, így viseléskor, a szaruhártya nem károsodik.

Igénybe veheti-e az ortokeratológia-nyújtotta előnyöket?

Ezt Önnek kell eldöntenie, a valóságnak megfelelő, korrekt információk megszerzése után. Ahhoz, hogy ezt eldönthesse, érdeklődön a web-lapunkon lévő, lakóhelyéhez legközelebb eső szemészeti rendelőben: szakrendelési helyek.