Bármilyen más, a kezelésre vonatkozó egyéb információt az: +40 758 101 099 kontaktlencse@myopia.hu

Éjjeli kontaktlencse

Hát nem nagyszerű?!!!! Még alvás közben visszanyerheted éleslátásod, így nappal már nem lesz szükséged sem szemüvegre, sem kontaktlencsére és mindez anélkül, hogy a refraktív lézeres sebészet kockázatait felvállalnád!!!!!!!!----

 

 

Kezeld a rövidlátást éjjel, nappal pedig élvezd az éleslátás örömét szemüveg vagy kontaktlencse használata nélkül

Hogyan lehetséges?

Éjjel, alvás közben. Gáz-permeabilitású (RGP), azaz magas oxigén-permeabilitású anyagból készült, valamint sajátos alakkal rendelkező éjjeli kontaktlencse 6-8 órai viselése közben, amelynek segítségével a szemfelszín finoman lapítható, így ébredéskor, amikor a kontaktelencsét letesszük, a látás élessé válik. Hatása teljes egészében visszafordítható, vagyis ha már nem viseljük az éjszakai kontaktlencsét, 72 óra múlva, a szem bármilyen fizikai, illetve kémiai jellegű módosulása nélkül, visszaáll a szem kontaktlencse viselés előtti állapota. A szaruhártya ezen módosítási eljárását ortokeratológiának nevezzük.

Eye-shaping contacts may repair vision  – Cosmos Magazine. 2007. december 6.

http://www.youtube.com/watch?v=Iptpn018d2E&feature=player_detailpage

Alapelv

A Menicon Z-Night kontaktlencse éjszakai viselése alvás közben módosítja a szaruhártyát. Alakja úgy van megtervezve, hogy a szaruhártya központi részét ellapítsa és így fokozatosan, de visszafordíható módon javítsa a rövidlátást, illetve az asztigmatizmust. Minden reggel, ébredés után a kontaktlencsét le kell tenni. A speciális lencsék éjszakai viselése után nappal már nem kell sem szemüveget, sem kontaktlencsét hordania. A hatás az éjszakai kontaklencse viselésének abbahagyása esetén visszafordítható.

Kinek ajánlott?

Minden rövidlátó (-4 dioptriáig terjedő) és/vagy asztigmatizmusban szenvedő betegnek, aki nem szeretne szemüveget vagy nappali kontaktlencsét viselni. Ugyanakkor, ezeket az éjjeli lencséket a súlyosabb rövidlátással (4 dioptria fölötti) és/vagy súlyos asztigmatizmussal küszködő betegek is hordhatják, hiszen a szóban forgó kezelés csökkenti a dioptriák számát. A legalacsonyabb korhatár: 6 év, a viselés feltétele pedig a szembetegségek hiánya és a normális könnyfilm. A betegek motiváltak kell legyenek és képesek arra, hogy igazodjanak az éjszakai kontaktlencseviselés programjához annak érdekében, hogy a rövidlátást kiküszöböljék. Ezenkívül be kell tartaniuk a kontaktlencse viseléséhez kapcsolódó higiéniás szabályokat.

Előnyei:

 • A szemüveg vagy kontaktlencse viselése nélüli nap közbeni tiszta látás.
 • Teljesen visszafordítható és non-invazív módszer. A Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencse használatának abbahagyása után lehetséges a szemüveghez, nappali kontaktlencséhez való visszatérés, illetve a refraktív sebészet igénybevétele.
 • Lassítja a rövidlátás előprehaladását – különösen azoknak a gyerekeknek az esetében, akiknél a rövidlátás előrehaladása nyilvánvaló és sajnos visszafordíthatatlan.
 • Teljesen fájdalmatlan kezelési eljárás, allergiák és bármilyen kellemetlen érzés nélkül.
 • Menicon Z-Night éjszakai kontaktlencsét éjszaka, alvás közben kell viselni, a reggeli ébredéskor pedig le kell tenni.
 • Az éjjeli viselés során a szaruhártya oxigénellátottsága maximálisra nő, mivel a Menicon Z-Night kontaktlencse anyaga nagyfokú oxigén-áteresztő képeséggel rendelkezik.
 • Biztonságos és kényelmes. Az éjjeli kontaktlencsék speciális anyagból készülnek – Menicon Z-Night és Menicon Z-Night Toric – ezért viselésük igen kényelmes és nem szükséges semmiféle hozzászokási időszakkal számolni.
 • Szemüveg vagy nappali kontaktlencse viselése nélkül biztosítja az éleslátás szabadságát.
 • A szaruhártya elvékonyítását célzó, visszafordíthatatlan eljárást, a refraktív sebészetet helyettesítő alternatíva. A refraktív sebészeti beavatkozások idővel olyan súlyos szövődményekhez vezethetnek mint a szaruhártya fertőzései, keratitisz, kötőhártya-gyulladás, vagy a „száraz szem” szindróma stb.
 • Ideális mindenféle sporttevékenységhez.
 • A nap végén, illetve a számítógép használatakor sem jelentkezik a nappali kontaktlencse használatakor fellépő a száraz vagy fáradt szem érzése.
 • Porral teli közegben is prblémamentes az éjszakai kontaktlencse viselése, tehát allergiás tünetek mellett is alkalmazható. A kontaktlencse viselése, a higiéniai szabályok betartása és helyes karbantartás mellett – a refraktív sebészettel ellentétben – szinte teljesen kockázatmentes.
 • A bal és jobb lencsék könnyebb megkülönböztetése érdekében különböző színek használatosak.

Hátrányai

 • A tökéletes éleslátás eléréséhez bizonyos időre van szükség, ez eltérő lehet – néhány nap, illetve pár hét – a különböző páciensek esetében.
 • Kötelező az ortokeratológia terén jártas szemész szakorvos utasításainak betartása.
 • A nemzetközi gyakorlat számon tart néhány esetet, amikor az illető beteg nem éri el a maximális éleslátást.

Hogyan járjunk el?

A páciens teljeskörű szemvizsgálaton vesz részt, ez a cornea topográfiát is tartalmazza. Ezzel a mószerrel felmérhető mind a szem egészségi állapota, mind az, hogy javasolt-e a szóban forgó korrekciós eljárás.
A végzett mérések ismeretében, ha a rövidlátó páciensnek az orvos javasolja az éjszakai kontaktlencse használatát, megrendelhető a különleges anyagból készült, testre szabott (jobb és bal szem) kontaktlencse. Az éjszakai kontaktlencse megalkotása számítógéppel támogatott tervezés útján történik egy rendkívül összetett program segítségével, amelyik átveszi a cornea topográfia adatait és megalkotja a kontaktlencsét.
Az elsődleges beállítás után a páciens egy éjszaka, egy hét, majd egy hónap múlva jelentkezik ellenőrzésre, ezután pedig már csak 3 havonta kell ellnőrzésre járnia.
Néha megtörténik, hogy az első pár kontaktlencsét ki kell cserélni a maximális eredmény elérése érdekében.
Már az első napokban érezhető a hatás, de a szaruhártya alakja csupán egy hétig terjedő időintervallum alatt állandósul, ez az eredeti rövidlátási zavar fokától függ.

A Menicon Z-Night éjjeli kontaktlencse: használati utasítás

A Menicon Z-Night kontaktlencse az ortokeratológiában használatos. Ez az eljárás leírja a Menicon Z-Night kontaktlencse viselésének feltételeit. Egészsége szempontjából igen fontos, hogy Ön betartsa ezeket az utasításokat. Mindenik Menicon Z-Night kontaktlencse Polyhexamethylena Biguanide vizes oldatban kerül forgalomba. Miután az eredeti csomagolású dobozt felnyitja és az oldatot eltávolítja, felhelyezés előtt, a kontaktlencsét MeniCare Plus oldattal kell leöblíteni. A kontaktlencsét olyan magas permeabilitású Menicon Z anyagból készítik, amelyik biztosítja a szem oxigénellátottságát.

Este, lefekvés előtt helyezze fel a kontaktlencsét

 

 

Mindig ugyanazzal a szemmel kezdje (jobb szem R: rózsaszínű, bal szem L: kék).
Öblintse le a jobb szemre készült kontaktlencsét a MeniCare Plus oldattal és tegye a jobb mutató ujja hegyére. A bal mutatóujja segítségével emelje meg felső szemhéját. A jobb középsőujjával tartsa meg az alsó szemhéját, a jobb mutatóujj segítségével pedig tegye a kontaktlencsét a szaruhártya fölé. Lassan engedje el előbb az alsó, majd a felső szemhéját. Ismételje meg a mozdulatokat a bal oldali kontaktlencse esetében is.

Figyelem

 • A legtöbben, a Menicon Z-Night kontaktlencse már két vagy három éjjeli viselése után sokkal jobban látnak. A legjobb eredmények azonban egy hét múlva jelentkeznek.
 • Fontos, hogy a kontaktlencsét minden éjjel, legább 6 órán át viselje.
 • Az éleslátás egyik napról a másikra és egyik, illetve másik szem esetében is változhat.
 • Ha az éleslátás romlása még a nap eltelte előtt jelentkezne, forduljon szemész szakorvoshoz. Ellenőrizze látását sötétben való gépkocsivezetés előtt.
 • Fontos, hogy a Menicon Z-Night kontaktlencséjét napközben is magával hordja és viselje ha romlást észlel éleslátásában.

A kontaktlencse levétele reggel

Reggel, ébredés után 5-15 perccel a kontaktlencsét le kell tenni.
A levétel előtt ellenőrizze, hogy a kontaktlencse mozgatható-e. Néhány csepp, kenőanyagot tartalmazó folyadék segíthet ebben. Várjon 5-15 percet mielőtt levenné kontaktlencséjét.

Az első módszer: Hajtsa előre a fejét és helyezze először a jobb, majd a bal mutatóujját a felső szemhéjára a szempillák magasságában. Nyissa ki jól a szemét és csúsztassa egymás mellé a két mutatóujját, miközben finoman megnyomja szemhéját és vegye le a kontaktlencsét.

A második módszer: Hajtsa előre a fejét, nyissa ki jól a szemét és nézzen előre. Huzza erőteljesen a külső szemzúg fele a szemhéját, miközben ellenkező keze tenyerébe ejti a kontaktlencsét.

Ha szükségesnek érzi használhat lencsefogó tapadókorongot is.

Ha a kontaktlencse nem mozdul

Tegyen néhány csepp Menicare Plus oldatot a szemébe, majd ellenőrizze, hogy megmozdul-e a lencse. Ha nem, akkor a következőket tegye:
Használjon el még néhány hidratáló cseppet. Nézzen felfele. Tegye az ujját a kontaktlencse felső szélének magasságában lévő alsó szemhéjra és nyomja meg háromszor. Nézzen lefele. Tegye az ujját a kontaktlencse felső szélének magasságában lévő felső szemhéjra és nyomja meg háromszor.
Nézzen előre és pislogjon háromszor.
Ismételje meg mindaddig, míg a kontaktlencse megmozdul.
Mielőtt kivenné a kontaktlencsét, meg kell mozdítania.
Ha ez nem sikerül, forduljon szakorvoshoz.

A kontaktlencse ápolása
A reggeli levételkor a Menicon Z-Night kontaktlencsét tisztítani, öblíteni és fertőtleníteni kell a MeniCare Plus multifunkcionális folyadék segítségével. Intenzíven tisztító folyadék – Menicon Progent – használata is ajánlatos hetente, ez a lencsék kényelmes viseletét és tartósságát biztosítja.

Elővigyázatosság

Mossa meg és alaposan szárítsa meg a kezét mielőtt a Menicon Z-Night kontaktlencsét megfogná. Ne használjon vizet a kontaktlencse tisztítására. Mielőtt este a lencséket felhelyezné, távolítsa el a szemfestéket. A MeniCare Plus oldatot csak orvosi utasításra cserélje ki.
Este ürítse ki a tárolódobozt, öblítse ki a MeniCare Plus folyadékkal és hagyja megszáradni.
Legalább három hónaponként cserélje.
Ha az éjszakai viselés során szeme bepirosodik, kényelmetlen érzése támad vagy irritáció lépne fel, azonnal vegye le a kontaktlencsét, reggel pedig keresse fel szakorvosát.
Biztonsága és szemének egészsége érdekében pontosan kövesse szakorvosa tanácsait.

Felmérés

Az első éjszakai viselés utáni felmérés: Miután első éjjel viselte a kontaktlencsét, korán reggel, a kontaktlencsét a szemen hagyva, el kell végezni az első felmérést. Miután a szakember megállapítja a kontaktlencse központi helyzetét és mobilitását, le kell vennie a kontaktlencsét, hogy a topográfiai vizsgálat során a szaruhártya változásait is mérni lehessen. Az egész napra kiterjedő éleslátás egy hét múlva érzékelhető, bár ez az intervallum mindenkinél eltérő, hiszen a különböző fénytörési hibák alapján változik.

Egy hét, majd három hét viselés utáni felmérés: Az első hét viselé utáni felmérést reggel, a kontaktlencse viselése nélkül kell elvégezni. Ezután, körülbelül három hét múlva egy másik felmérést kell végezni délután. Lehetséges, hogy a cornea topográfia az első éjszakai és az első heti viselés után pozitív eredményt mutat, ennek ellenére a tulajdonképpeni alkalmazkodási szintet a három hét viselés utáni felmérés mutatja meg.

A 2, 6 és 12 hónap viselés utáni felmérés: Fontos, hogy 2, 6 és 12 hónapos időközönként felmérés készüljön (a kontaktlencse viselése nélkül), ezután pedig 6 hónaponként kell majd felmérni, hogy a szaruhártya mennyire alkalmazkodott a kontaktlencséhez.

Csere

Évente cserélje Menicon Z-Night kontaktlencséjét.